Živou pozvánkou sa začne 36. ročník Zamagurských folklórnych slávností

25.05.2012 Stará Ľubovňa

Poprad 25. mája (TASR) – Živou pozvánkou po zamagurských obciach sa začne dnes popoludní 36. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS). V tomto roku na nich vystúpia aj dva novovzniknuté folklórne súbory (FS) z Malej Frankovej a Osturne. "Tento ročník sa bude opäť konať v amfiteátri v Červenom Kláštore. V porovnaní s minulým rokom sa predstaví viac domácich súborov, celkom vystúpi 16 folklórnych súborov a 800 účinkujúcich," priblížil dramaturg podujatia Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.
Po tradičnej živej pozvánke sa uskutoční otvárací program v Kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi. "Dnešnou večernou bodkou bude vystúpenie folkrockovej skupiny Čechomor z Českej republiky v amfiteátri v Červenom Kláštore. V sobotu 26. mája začíname o 10. hodine otvorením trhu ľudových remesiel," priblížil program Švedlár. O 14. hodine je na programe tradičný krojovaný splav všetkých účastníkov festivalu. Nočný program bude venovaný druhému premiérovému predstaveniu profesionálneho prešovského FS PUĽS pod názvom Duša plná ľudí. Nedeľa 27. mája bude patriť najmä detským a domácim folklórnym súborom a tiež hudobnej skupine Drišľak z Vranova nad Topľou.
Zahraničnými hosťami tohtoročných ZFS sú FS z Litvy, Poľska, Nemecka a Českej republiky. Sprievodným podujatím bude výstava amatérskeho výtvarníka Miroslava Semančíka Rezané do dreva. Okrem neho svoju prácu v areáli amfiteátra v Červenom Kláštore predstaví ďalších 11 remeselníkov. "Zamagurské folklórne slávnosti dávajú priestor pre prácu a činnosť folklórnych súborov, zmobilizujú ľudí, aby vytvárali ďalšie hodnoty a zachovali takto tradície predkov. Tak sa to stalo v Osturni a v Malej Frankovej, kde len nedávno vznikol detský aj dospelý folklórny kolektív. Našli sa tam ľudia, ktorí sa tomu venujú a majú k tomu vzťah," povedal na margo súčasnej situácie vo folklóre na Slovensku Švedlár. Zaradením do programu takých skupín ako Čechomor a Drišľak chcú organizátori na ZFS prilákať aj mladých ľudí a doviesť ich tak k folklóru.
V minulom roku navštívilo 35. ročník ZFS do 7000 návštevníkov. Organizátori veria, že v prípade priaznivého počasia, by ich mohlo prísť do Červeného Kláštora toľko aj v tomto roku. Vstupné sa oproti minulému ročníku veľmi nezmenilo, permanentka je drahšia o jedno euro. Spoluorganizátormi podujatia sú Prešovský samosprávny kraj, Podtatranské osvetové stredisko v Poprade, obec Červený Kláštor, mesto Spišská Stará Ves, nezisková organizácia Cyprián a Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni.
 

Vyberte región